Spela fler potter

 

I turneringar spelar jag många händer. Jag stoppar in pengar med alla typer av ”connectors”, speciellt då jag sitter i position. Ibland synar jag, ibland minihöjer jag och ibland höjer jag lite mer – allt beroende på omständigheterna. Jag vill helt enkelt att motståndarna inte ska kunna se något mönster i vad jag gör.

Mitt mål är att plocka upp många små potter utan motstånd. Jag kan höja i position för att få en syn från någon av mörkarna. Säg att jag höjer med något i stil med 7-6 och missar floppen helt, då har jag ändå kontroll i potten tack vare den första höjningen. Chansen är stor att jag gör en lite bet även om det blir checkat till mig och den lilla beten kommer vanligtvis att göra att jag vinner potten.

Naturligtvis fungerar det inte alltid. Ibland betar man ut bara för att möta en check-höjning. Men det är okej eftersom jag inte investerar så mycket i händerna jag tvingas ge upp. På det stora hela kommer min markerstapel växa i och med att små potter rakas in.

En annan stor fördel med spelstilen är att jag ibland kommer träffa en flopp hårt. Om jag får en stege till exempel blir det svår för motståndarna att sätta mig på, säg, 7-5 eller 8-6. Om någon motståndare också har något på floppen är chansen god att jag får bra betalt.

Genom att bygga ”stack” på ett tidigt stadium har jag en stor fördel på mer försiktiga spelare. De extra chips jag samlar på mig blir min livlina i kniviga situationer. Om jag skulle hamna i ett ”race” med A-K eller T-T kan jag överleva trots eventuell förlust. En motståndare som spelar tajt är mer sannolikt ute efter en sådan förlust.

När nybörjarspelare frågar mig hur de kan lära sig spela fler potter föreslår jag att de ska gå ner i nivå. Om du spelar, säg, 2-4 no-limit, testa ett lösare spel på 0.5-1 där en förlust inte skadar dig lika mycket.

När du väl är vid det lägre bordet, försök spela åtta av tio händer – allt utom absolut skräp som 9-2 och 9-3. När du blandar dig in med händer som är sämre än vanligt måste du koncentrera dig på hur motståndarna spelar snarare än dina kort. Du håller utkik och letar lägen då du kan göra attacker på potter och plocka upp dem utan motstånd, och du lär dig hur du hanterar situationer då du floppar bra med en osäker hand.

Genom att gå ner i nivå och spela många händer kommer du lära dig mycket om poker, och samtidigt ha väldigt roligt. Att spela över hälften av händerna är helt enkelt mer intressant än att vänta på ess.

Om du studerar den framgång spelare som Gavin Smith, Daniel Negreanu och jag själv har haft under de senaste åren kommer du se att en aktiv spelstil kan vara ett bra sätt att gå långt i de stora turneringarna. Det krävs träning att spela på det sättet, men det kan också leda till goda resultat och erbjuda trevligt spel längs vägen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *