Pokerface, tells och iskalla nerver

 

Nu kommer vi till ett spännande avsnitt i pokerskolan för aspirerande pokermästare – de fysiska och sociala elementen runt pokerbordet. Vi människor är oerhört uttrycksfulla, man menar att 80 % av det man förmedlar kommer via kroppsspråket och endast 20 % från de ord man uttrycker. Detta måste man som pokerproffs bli mästare på att kontrollera – och avläsa! Dels för att själv inte avslöja sig, men också för att bli duktig på att läsa vad ens motspelare säger i det tysta.

Styr tankarna bort från nervositet

Nervositet är oerhört svårt att dölja. Personer som blir nervösa börjar svettas och vissa börja till och med att darra ofrivilligt. Drabbas man av detta så bli man inte långvarig vid pokerborden, men med tankens kraft kan man lära sig att kontrollera dessa fysiska utbrott. Det handlar mestadels om att styra sina tankar bort från oron och till en plats där man finner lugn och att göra detta samtidigt som man håller sig vaken på spelet är det inte alla som klarar av.

Läs dina motspelares ansikten – tells

Phil Hellmuth, som är något av en pokerguru, menar att hela 70 % av de framgångar man når inom poker har att göra med hur duktig man är på att avläsa tells. Tells är en etablerad term både inom och utom pokervärlden som kategoriserar de saker man uttrycker med sitt oavsiktliga kroppsspråk. De flesta proffspokerspelare bär solglasögon vid pokerbordet, för att inte visa sina ögon för motspelarna, många bär också gärna en keps som ytterligare skymmer ansiktet. Det finns dock mycket i ansiktet som kan avslöja en.

Klassiska tells för att en motspelare har en bra hand:

Spelaren verkar ointresserad av sina kort, men fortsätter ändå att spela
Händerna skakar
Andningen blir snabbare
Spelaren börjar sucka och rycka ointresserat på sina axlar som för att demonstrera att denne är nära att lägga sig
Spelaren slänger en kik mot sina spelmarker för att se efter hur mycket denne har att satsa
Klassiska tells för att en motspelare har en dålig hand:

Spelaren kollar sina motspelares ansikten för att försöka utröna om någon sitter på något bra
Oerfarna spelare håller ofta andan när de bluffar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *